Nyheter

Dokumentasjon av erklæringsfredninger

Nå kan fylkeskommunene få tilskudd som refunderer utgiftene til dokumentasjon, med 10.000 kroner per fredningsobjekt. Fristen er 1. november.

Publisert: 22. august 2022 | Endret: 19. august 2022

Helleloftet i Sætesdal i Agder, åpningsfest
Helleloftet i Sætesdal, åpningsfest Foto: Audun Skeidsvoll, Riksantikvaren

Riksantikvaren har prioritert og gjort en nysatsing på erklæringsfredninger i løpet av høsten 2021 og våren 2022. Særlig har vi lagt vekt på etterslepet av erklæringssaker. Vi har samordnet informasjon og oppdatert oversiktene våre over aktuelle saker. Dette har vi fått nyttige innspill til fra fylkeskommunene gjennom samtaler og utveksling av data i vår.

Mange bygg har blitt datert til innenfor tidsrommet for erklæring om automatisk fredning, men mangler dokumentasjon og deretter behandling hos Riksantikvaren for å få fullført og tinglyst erklæringen.

Tidligere har det variert hvem som har sørget for dokumentasjonen av slike objekter. I forbindelse med oppgaveoverføringen i 2020 og ny ansvarsforskrift er det ønskelig at fylkeskommunene nå tar et større grep om dokumentasjon av erklæringssakene selv. Fylkeskommunene er nærmere objektene og eierne, og har solid kompetanse. Gjennom dokumentasjonsarbeidet kan dette styrkes ytterligere.

Oppfordring til fylkeskommunene

Derfor oppfordrer Riksantikvaren fylkeskommunene til å gjennomføre dokumentasjonen av så mange liggende saker som mulig.

Vi har i den forbindelse sendt ut et brev om hva slags dokumentasjon som trengs for at Riksantikvaren skal kunne ta stilling til om et objekt skal erklæres som automatisk fredet eller ikke. Dette foreligger i form av en sjekkliste, som også er tilgjengelig i kulturmiljøforvaltningens felles Teamskanal (Møterom KF).

Samtidig har Riksantikvaren satt av penger til å støtte fylkeskommunenes dokumentasjonsarbeid (for 2022 er det satt av i alt kroner kr. 1.000.000 til formålet).

Frist 1. november

Det legges til grunn en sats på 10.000 kroner per objekt som fylkeskommunene får i støtte til å dekke kostnader ved dokumentasjonsarbeidet. Midlene utbetales etterskuddsvis på grunnlag av rapportert antall objekter som er ferdig dokumenterte i henhold til sjekklista for dokumentasjon til erklæringssaker. Fristen for å be om refusjon er 1. november i år.

Støtte kan gis til dokumentasjon av objekter som er på lista over objekter med datering, og der datering forelå før 2022.

På grunn av mengden saker og tida som trengs til planlegging og gjennomføring, ser Riksantikvaren at arbeidet vil måtte strekke seg over tid. Derfor er det ønskelig å kunne fortsette å støtte fylkeskommunenes dokumentasjonsinnsats også etter dette året. Erfaringene fra 2022 vil danne grunnlag for å vurdere hvordan det best mulig kan videreføres.

Her finner du sjekklisten for dokumentasjon i erklæringssaker

Spørsmål?

Kontakt Jorunn Elise Gunnestad