Nyheter

Tilskuddsforskrifter og veiledning

Hos Riksantikvaren utarbeider vi nå en veileder om tilskuddsforskriftene for ordningene som kulturmiljøforvaltningen har ansvaret for å søknadsbehandle.

Publisert: 25. august 2022

Sogndalstrand Kulturmiljø Foto: Trond A. Isaksen

I første omgang tar veilederen for seg de temaene som vi har fått flest spørsmål om ved henvendelser fra saksbehandlere og i møter med regionalforvaltningen. Dette er blant annet spørsmål om hvilken rolle merverdiavgift eventuelt bør spille i søknadsbehandlingen, og hvor man trekker grensen mellom privat og offentlig i behandling av søknader for post 71, fredete kulturminner i privat eie.

Veilederen vil være et dokument som kan oppdateres og suppleres, for eksempel etter innspill fra regionalforvaltningen og Sametinget om flere tema det er behov for å belyse.

På enkelte områder avhenger veiledningen av andre prosesser og dokumenter som ikke er ferdigstilt ennå, og der anbefalingene avhenger av behandling i andre instanser. Et eksempel på dette er hvordan saksbehandlingen av tilskudd skal forholde seg til det generelle forbudet mot statsstøtte (EØS-regler). Så snart det foreligger mer informasjon om dette, blir veilederen oppdatert.

Vi ønsker også å innhente tilbakemeldinger om utkastet som vi utarbeider. En første utgave av dokumentet er planlagt ferdigstilt til søknadsfristen om tilskudd den 1. november.

Er dere interessert i å hjelpe oss ved å lese gjennom forslaget, setter vi stor pris på det og ber om at dere sender oss en melding om interesse til jorunn.elise.gunnestad@ra.no