Nyheter

Veileder til tilskuddsforskriftene

Veilederen til tilskuddsforskriftene er nå tilgjengelig!

Publisert: 12. desember 2022

Historisk vei opp mot Byklumøygar, Åseral. Foto: Vest-Agder fylkeskommune

Hver tilskuddspost har sin egen forskrift, og flere av bestemmelsene er like for alle. Derfor er veilederen generell og felles for forskriftene, men tar for seg enkelte postspesifikke tema på grunnlag av hva det ofte stilles spørsmål om.

Generelt tar veilederen for seg hvordan forskriftene kan forstås når det gjelder hva som er handlingsrommet for å utøve skjønn, og den belyser felles tema slik som kontroll i forbindelse med utbetaling. Tema som det ofte blir stilt spørsmål om er grensegangen mellom privat og offentlig for tilskudd til fredete kulturminner i privat eie, hvordan andelen av tilskudd til prosjektoppfølging kan brukes, og om hva merverdiavgift betyr for beregningen av tilskudd. Dette er belyst og drøftet i flere seksjoner hos Riksantikvaren med tanke på å sikre at veilederen har grunnlag i de fagområdene som dette berører. Veilederen er utarbeidet av seksjon for rådgivning og tilskudd hos Riksantikvaren med bidrag fra juridisk seksjon og stab for økonomi og virksomhetsstyring.

Dokumentet vil bli videreutviklet og oppdatert. Per i dag mangler den mer utdypende behandling av hvordan regelverket om forbud mot statsstøtte til virksomheter skal håndteres. Dette temaet vil bli nærmere belyst når det foreligger veiledningsmateriell fra KLD. Dersom det er behov for å berøre flere tema i tilknytning til tilskuddsforskriftene, tar vi gjerne imot innspill om aktuelle tema til den videre utviklingen. Spørsmål og innspill kan rettes til jorunn.elise.gunnestad@ra.no.