Nyheter

Til orientering: mars 2023

Veileder om dendrokronologisk datering, Antikvariske merkostnader – arbeidsgruppe,  ny kanal i Møterom KF og støtte til dokumentasjon av erklæringsobjekter.

Publisert: 8. mars 2023

Rambergstua, Heddal Bygdetun Tradisjonell innredning med rosemaling av Olav Hansson. Foto: Arve Kjersheim, Riksantikvaren

Veileder om dendrokronologisk datering

På oppdrag fra Riksantikvaren har Vestfold og Telemark fylkeskommune skrevet et forslag til en veileder om dendrokronologisk datering. Denne ble sendt ut til regionalforvaltningen og Sametinget, som ble oppfordret til å komme med innspill til forslaget. Riksantikvaren har mottatt mange nyttige innspill og vil takke for engasjementet.

Innspillene til forslaget viser at det er behov for å gjøre det tydeligere at prøvetaking også handler om andre formål. Det gjøres på flere typer kulturminner av ulik alder. Samtidig viser innspillene at det også er ønske om mer veiledning omkring prosessen med erklæring av bygninger som automatisk fredet. Datering forbindes gjerne med behovet for å avklare fredningsstatus når det er grunn til å anta at en bygning kan være fra før 1649.

Derfor vil vi jobbe videre med veilederen i 2023, og vi planlegger å supplere den med eget veiledningsmateriell omkring erklæringssaker.

Antikvariske merkostnader – arbeidsgruppe

Som oppfølging av faglig forum om antikvariske merkostnader den 2. februar, foreslår Riksantikvaren at det settes ned ei arbeidsgruppe. Hensikten er å komme fram til en felles forståelse av hva antikvariske merkostnader er og et felles rammeverk for hvordan det bør legges til grunn ved fordeling av tilskudd. Det bør være til plass i forkant av tilskuddsåret 2024. Vi håper at saksbehandlere fra regionalforvaltningen og Sametinget vil delta i prosessen. Riksantikvaren sender ut et eget brev om dette.

Møterom KF

I Møterom KF er det nå etablert en ny kanal som heter Askeladden. Teamet brukes til informasjonsutveksling knyttet til forvaltningsområdene som regionalforvaltningen og Sametinget har førstelinjeansvaret for. Saksbehandlere i fylkeskommunene og Sametinget er kjernegruppen av brukere i Askeladden, og Riksantikvaren ønsker å praktisere en lav terskel for både å informere og å ta imot innspill. Derfor legger vi til rette for det i det eksisterende teamet som heter Møterom KF.

Støtte til dokumentasjon av erklæringsobjekter

Også i år stiller Riksantikvaren med midler til fylkeskommunene for å sluttføre dokumentasjon av erklæringsbygninger. Dette gjelder for objekter som allerede er datert og som fra før 2022 sto på liste over bygninger som Riksantikvaren bør vurdere for erklæring som automatisk fredete. Midlene gjør at Riksantikvaren kommer nærmere målet i sin satsing om å få bukt med etterslepet av bygninger fra perioden 1537 – 1649 som skal erklæres som automatisk fredede etter § 4.3.

Riksantikvaren kan gi 10.000 kroner for hvert objekt som blir dokumentert ferdig i 2023 i henhold til sjekklisten for dokumentasjon (Krav til dokumentasjon i erklæringssaker – kulturmiljoforvalting.ra.no). Det kommer et eget brev med mer informasjon om dette.