Nyheter

Kommunikasjons­pakke for pilot «Kystens kulturmiljø»

Riksantikvaren har laget en pakke som fylkeskommunene kan bruke til å formidle piloten for bevaringsstrategien «Kystens kulturmiljø.» Pakken består av en tekst, se sak under, som kan brukes til invitasjoner og nettsider, samt en presentasjon med eksempler.

Publisert: 2. oktober 2023 | Endret: 27. oktober 2023

En vakker kystlinje Foto: Arve Kjærsheim, Riksantikvaren

Kystens kulturmiljøer først ut

Riksantikvaren skal utarbeide en pilot-strategi. Tema for piloten vil være kystens kulturmiljø. Piloten utarbeides i tett samarbeid med et bredt utvalg av partnere som har forskjellige roller knyttet til kystens kulturmiljøer. Hovedoppgaven er å detaljere og prioritere innenfor det brede temaet kystens kulturmiljø: 

  • Beskrive overordnet utfordringsbilde
  • Beskrive muligheter og handlingsrom
  • Arbeide med virkemiddelanalyse og aktuelle samarbeidspartnere
  • Prioritere og beskrive deltema og tilhørende innsatsområder
  • Utforme målstruktur

Arbeidet med denne piloten vil gi kulturminneforvaltningen viktige erfaringer for det videre arbeidet med bevaringsstrategier. Erfaringene skal brukes i utviklingen av de kommende bevaringsstrategiene. Arbeidet med de kommende strategiene vil starte opp i løpet av 2024.

For at vi skal lykkes med bevaringsstrategiene er det viktig at vi får til et godt samarbeid på tvers av forvaltningsnivå og sektorer. Fylkeskommunene og Sametinget er viktige medspillere for å få dette til, og det er derfor også viktig at fylkene er godt orientert om arbeidet.

Bevaringsstrategier – et verktøy for å samordne og strukturere innsatsen

Kulturminnene og kulturmiljøene våre er levende historiebøker. De forteller om liv og virke i Norge slik det en gang var, om endringer gjennom tidene, og om hvordan det er i dag. Sporene etter mennesker finnes overalt i Norge – langs kysten, i det åpne jordbrukslandskapet, i skog og mark, på fjellet og i byer og tettsteder.

Kulturmiljø er viktig for oss, og er et fellesgode som kan bidra til både miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft. I takt med at resten av samfunnet endrer seg, endrer også offentlig forvaltning seg. Fremtidens kulturmiljøforvaltning må være en tydelig og relevant samfunnsaktør- som arbeider for at kulturmiljø blir en ressurs for god samfunnsutvikling.

Når vi nå faser ut bevaringsprogrammer og introduserer bevaringsstrategier, er det et ledd i arbeidet mot en bedre og mer effektiv forvalting av den norske kulturarven i fremtiden. For å oppnå dette er det blant annet viktig at de forskjellige nivåene i forvaltningen er mer samkjørt og at forvaltningen i større grad er gode til å samarbeide med aktører utenfor forvaltningen.

Bevaringsstrategier er kulturmiljøarbeid i praksis

Bevaringsstrategiene skal være rammeverket for hvordan vi arbeider med kulturminner og kulturmiljø. Fylkeskommunenes rolle i arbeidet med bevaringsstrategiene er viktig. Riksantikvaren ønsker å samarbeide med fylkeskommunene i utformingen av strategiene. Spesielt for å konkretisere og engasjere lokal kulturmiljøforvalting, organisasjoner, frivillige og eiere om hva bevaringsstrategiene kan bety for hvordan vi skal arbeide med kulturminner og kulturmiljø fremover.

Hva er hensikten med bevaringsstrategier?

Bevaringsstrategiene skal tilrettelegge for at kulturminner, kulturmiljø og landskap blir bevart og brukt som en ressurs i samfunnsutviklingen. Bevaringsstrategiene skal synligjøre og utnytte kulturmiljøenes betydning for miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft.

Riksantikvaren har fått i oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD) å lage forslag til bevaringsstrategier og hvilke temaer som skal løftes fram.

Temaene som planlegges nå er:

  • Kystens kulturmiljøer
  • Kulturmiljøer i byer og steder
  • Kulturmiljøer i landbruksområder og utmark
  • Fellesskapenes kulturmiljøer
  • Kulturmiljøer fra næring, handel, industri og infrastruktur

Bakgrunn for arbeidet

I Meld. St.16 (2019-2020) Nye mål i kulturmiljøpolitikken — Engasjement, bærekraft og mangfold introduseres begrepet bevaringsstrategier. I denne meldingen står det at «for å ta vare på et mangfold av kulturmiljø vil regjeringen derfor utarbeide bevaringsstrategier for prioriterte tema der all virkemiddelbruk skal ses i sammenheng.» Bevaringsstrategiene skal «bidra til å strukturere, samordne og organisere innsatsen slik at de tre nye nasjonale målene nås, med særlig vekt på målet om å ta vare på et mangfold av kulturmiljø. Dette innebærer blant annet satsinger og tiltak for å forbedre tilstand og vedlikeholdsnivå, samt tiltak for å redusere tap og skade.»

Valg av tema er gjort på grunnlag av et kartlagt behov innen bevaring av kulturmiljø og vurdering av kulturmiljøers bidrag til en bærekraftig samfunnsutvikling. De foreslåtte temaene bygger også på flere runder med innspill fra brede medvirkningsprosesser.

Temaene som er foreslått er brede og kan favne mye. Avgrensinger og prioriteringer vil foregå i det videre arbeidet med det enkelte temaet. Det velges ut deltemaer og innsatsområder for disse. Deltemaer er spesielt viktige prioriteringer innenfor et tema. Innsatsområdene er det operasjonelle nivået der den konkrete arbeidsinnsatsen kommer til syne.